Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Συμμετέχει και στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είναι σταθερά στη διάθεση της λυκοσυμμαχίας για μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23/11/2010)

Τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους μηχανισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν τα όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πυρηνικό πρόγραμμα της λυκοσυμμαχίας.

Αφού πρώτα παραδέχθηκε ότι «δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ, ομολόγησε ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, μετέχει στο σχέδιο αυτό διαθέτοντας μοίρες αεροσκαφών διπλής χρήσης», δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη που
μπορούν να φέρουν και πυρηνικές βόμβες. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης για το σκοπό αυτό ακόμα πιο σύγχρονων ελληνικών μαχητικών, πιστοποιημένων για τη μεταφορά και τη ρίψη ατομικών βομβών. Παραδέχτηκε επίσης ότι σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, δηλαδή και στο πυρηνικό, «μετέχουν και Ελληνες αξιωματικοί».

Οπως και στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί, στην αεροπορική βάση του Αράξου βρίσκονταν αποθηκευμένα από τους Αμερικανούς δεκάδες πυρηνικά όπλα. Στα μέσα στης δεκαετίας του '90 αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητάς τους. Ολα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ποτέ δεν υπήρξε επίσημη δημόσια και ξεκάθαρη ενημέρωση από τις ελληνικές κυβερνήσεις, λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για τήρηση σιγής.

Η Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία λειτουργίας του ΝΑΤΟικού στρατηγείου «χαμηλής ετοιμότητας» στη Θεσσαλονίκη (HQ-NDC/GR), που το σχετικό μνημόνιο ψήφισαν στη Βουλή το 2008 μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., έχει αναλάβει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκθέτοντας έτσι τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σήμερα στην Ελλάδα αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα νεότερης γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βάση του Αράξου ο χώρος φύλαξης των πυρηνικών όπλων παραμένει όπως είχε και όταν θεωρείτο βέβαιο ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα, αλλά και τώρα τηρούνται οι ίδιοι κανόνες ασφάλειας και φύλαξης, σαν να πρόκειται για χώρο φύλαξης πυρηνικών όπλων.



Παραμένει η υποχρέωση της Ελλάδας για φιλοξενία πυρηνικών
«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό της πυρηνικής αποτροπής», τόνισε ο υπ. Αμυνας (ΕΘΝΟΣ 23/11/2010)

Η Ελλάδα διατηρεί την υποχρέωση φιλοξενίας και υποστήριξης της Πυρηνικής Δύναμης του ΝΑΤΟ βάσει συμφωνιών και δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 έναντι της Συμμαχίας.

Το διευκρίνισε χθες ο Β. Βενιζέλος αναλύοντας τη νέα Δομή του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας και βάσει της οποίας διατηρείται αμείωτη η Πυρηνική Δύναμη της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ -είπε- εξακολουθεί να διέπεται από το δόγμα το οποίο δεν είναι μόνο αμυντικό, αλλά και αποτρεπτικό. Επομένως όσο υπάρχουν πυρηνικά στον κόσμο και το ΝΑΤΟ θα παραμένει πυρηνική δύναμη για αποτρεπτικούς λόγους».

Στο καίριο ερώτημα του «Εθνους» εάν η Ελλάδα έχει την υποχρέωση φιλοξενίας και υποστήριξης της συγκεκριμένης ΝΑΤΟϊκής πυρηνικής δύναμης, ο Β. Βενιζέλος απάντησε χωρίς περιστροφές: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό της πυρηνικής αποτροπής. Η Ελλάδα ιστορικά μετέχει στον σχεδιασμό αυτόν, διαθέτοντας Μοίρες αεροσκαφών διπλής χρήσης».

Επί σαράντα χρόνια η Ελλάδα φιλοξενούσε πυρηνικά όπλα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ επισήμως δεν επιβεβαιώθηκε από καμία ελληνική κυβέρνηση.

Οι πρώτες πυρηνικές βόμβες εγκαταστάθηκαν στην αεροπορική βάση του Αράξου, σημερινή έδρα της 116 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 14 Ιουλίου 1962. Είχε προηγηθεί στα τέλη του 1959 η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρα. Με τη συμφωνία απομάκρυνσης των Βάσεων το 1984 επαναπροωθήθηκαν στις ΗΠΑ και τα τελευταία πυρομαχικά.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Εθνους», η Ελλάδα έχει αποδεχτεί σιωπηρώς την ενσωμάτωση μίας Μοίρας F-16 block 52+ στην Πυρηνική Δύναμη του ΝΑΤΟ, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Πάντως, όταν χθες ρωτήθηκε σχετικώς ο Β. Βενιζέλος δεν το διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως έπρατταν οι προηγούμενοι ομόλογοί του την τριαντακονταετία 1970-2000.

«Η Ελλάδα -είπε- ανανεώνει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών με βάση τις εθνικές της ανάγκες. Αλλωστε ούτως ή άλλως πρόκειται για αεροσκάφη διπλής χρήσης, που μπορούν να φέρουν και κάποια τέτοια στοιχεία», εννοώντας όπλα με πυρηνικές κεφαλές. Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων εάν γίνεται εκπαίδευση Ελλήνων αεροπόρων στα πυρηνικά, ο Β. Βενιζέλος εμμέσως έσπευσε να το επιβεβαιώσει λέγοντας ότι «σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ μετέχουν και Ελληνες αξιωματικοί»!

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεσηκωθεί θύελλα λαϊκής αγανάκτησης και καταδίκης, ματαιώνοντας τα καταστροφικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου